Министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев / БГНЕС, архив
Съставът, който е на терен от вчера в района на големия пожар край Кресненското дефиле, остава на място и продължава борбата с огъня. Това е съобщил на поредния брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Трети ден продължава битката с пожара над Кресненското дефиле

Вертолетите днес ще бъдат пренасочени, няма опасност за хората от селата Ощава, Сенокос и Влахи. Полицията осъществява разпоредените мерки за проверки на влизащите в селата и този режим остава за изпълнение. В селата продължава да няма ток, ограничението е заради безопасността на хората в района под 20-киловолтовия далекопровод.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОЖАРА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

По пътя има известно задимяване, но то е ограничено и трасето на главния път е проходимо. С повишено внимание трябва да се шофира особено при преминаването през тунела край Кресна, който остава неосветен. Навсякъде са разпределени полицейски служители, включително до Кулата. Оперативният щаб ще работи на място още поне няколко дни.

9-10 хиляди декара е площта на пожара край Кресненското дефиле

В страната има около 220 пожара през денонощието. Ограничен е пожарът в землището на хасковските села, е обобщил ситуацията министър Радев.

Стремежът ни бе да не допуснем опасност за живота и здравето на хората и разпространяване на огъня към парк Пирин, към момента и двете задачи са изпълнени, е казал директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов. Сериозен проблем създава районът непосредствено над Кресненското дефиле и всички усилия са насочени натам. Добре се развива ситуацията в посоката към с. Влахи - в голямата си част пожарът там е ограничен, но остава едно голямо огнище. 560 души работят на терен - пожарникари, военни, горски служители, 40 месттни доброволци, като очакваме още толкова от София и Пловдив - те са доброволните ни пожарникари /извън аварийното звено на столицата/, които са обучени, добре подготвени и комплектовани, посочил той. С идването им на място те се регистрират, минават кратък инструктаж.
 
Шофирайте внимателно в Кресненското дефиле, видимостта е намалена заради задимяване

Логистиката на етапа е много добра, допълнил министър Валентин Радев. Няма проблеми с осигуряването на храна, напитки, потвърдил областният управител на Благоевград Бисер Михайлов.