пожар Кресненско дефиле
пожар Кресненско дефиле / БГНЕС
Втори ден продължава борбата с пожара в Кресненското дефиле. Пламъците вече са засегнали около 9-10 хиляди декара горски площи, земеделски земи, сухи треви и храсти. В гасенето на огнената стихия участват над 500 души - пожарникари, военни, горски служители и доброволци. Действията им се подпомагат от високопроходими специализирани автомобили, булдозери и хеликоптери.
 
Евакуираните заради пожара край Кресненското дефиле се връщат в домовете си

В рамките на деня екипите са успели да локализират пожара в района на село Стара Кресна, но не и разпространението му на югоизток, в посока село Влахи.
 

На евакуираните заради опасността от приближаващия се огън хора бе позволено да се приберат по домовете си, но въпреки това влизането и излизането им в селата се контролира от органите на реда.

пожар Кресненско дефиле
БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев увери, че за момента няма данни за пострадали хора, вследствие на пожара, включително и от екипите, които работят на терен.
 
ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПОЖАРА В КРЕСНЕНСКОТО ДЕФИЛЕ

Той призова хората да не пътуват към селата в района на огнената стихия, тъй като е опасно за тях и могат да затруднят работа на екипите, които са разположили автомобилите и техниката си по пътищата. По думите му за момента не са регистрирани пътни инциденти, вследствие на задимяването в района на главен път Е-79 и нарушеното електрозахранване в Кривия тунел на Кресненското дефиле.

пожар Кресненско дефиле
БГНЕС

Междувременно стана ясно, че Окръжната прокуратура в Благоевград е започнала разследване на причините за пожара, който е най-големият на територията на Югозападното държавно предприятие до момента.
Фокус