Антикорупционната комисия покани за изслушване на 8 февруари правосъдния министър Надежда Йорданова. От сайта на Комисията става ясно, че повод за това е проверка за наличието в Министерство на правосъдието на сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев. Малко по-късно от Комисията публикуваха писмо, изпратено от министър Йорданова, от което става ясно, че тя отказва да се яви на изслушването. Аргументът й е, че не е налице законно-обоснована причина, за да се яви.

Гешев: Ще коментирам изказвания на Рашков когато каже нещо вярно

От Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на противозаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/ припомнят, че проверката започна на 1 януари след сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от министър Йорданова.

КПКОНПИ проверява Бойко Рашков

До настоящия момент изисканите материали не са изпратени от Министерство на правосъдието. Затова за изясняване на фактите по направените от нея изявления в медиите от КПКОНПИ са поканили Йорданова.

Ето какви са мотивите за отказа на правосъдният министър да се яви на изслушване:

„Министърът на правосъдието в рамките на своите правомощия взаимодейства с всички органи в рамките на закона, сезира и съдейства на същите, когато са налице законово-предвидените основания за това“, пише в отговора си министър Йорданова.

„Мотив за призоваването ми е позоваване на нормата на чл.41 от Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Предвид обстоятелството, че същата се съдържа в подзаконов нормативен акт, с който се предвиждат процесуални властнически правомощия на органите, по смисъла на чл.16, ал.2 от Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, за призоваване в служебни помещения, то тя се явява нищожна и не следва да породи правно действие. Делегацията на чл.23 от ЗПКОНПИ не включва и обективно не може да включва първично регулиране на правни отношения, чиито адресати са трети лица, различни от работниците и служителите на КПКОНПИ, поради което е незаконосъобразна", се изяснява в писмото.

БТА