Природозащитници излизат на протест в защита на Иракли
Природозащитници излизат на протест в защита на Иракли / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 14 януари граждани ще излязат пред сградата на Народното събрание, обединени в протеста „Долу ръцете от Иракли!”. Призивът им е това да е последният протест за Иракли.

От 17.30 ч. екоактивистите ще се съберат пред паметника на „Св. Патриарх Евтимий” (Попа), от там шествието ще продължи по ул. „Граф Игнатиев” и „Цар Освободител” и ще приключи в 18.30 ч. пред парламента.

Гражданите ще се съберат, за да изразят несъгласието си с поредния проект за застрояване на брега. Организатор на протеста е гражданска инициатива „Да спасим Иракли”. Освен на сайта на гражданската инициатива, покани се разпространяват и чрез социалната мрежа Facebook.

В отворено писмо на сайта си природозащитниците заявяват: „След шест години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните „еднофамилни къщички” на Иракли! Този път инвеститорът се казва „Емона 2000”. Този път планът включва 30 къщи и резиденции”.

Гражданската група „Да спасим Иракли” смята, че заради забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието България е пред сериозна заплаха от европейски санкции.