/ Президентство
Тази година за първи път български военен научноизследователски кораб ще напусне Черно море и ще осъществи плаване до Антарктида

Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна общност през последните десетилетия, заяви президентът Румен Радев, който на церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

В приветствието си към изследователите, държавният глава подчерта, че разгадаването на тайните на Белия континент има принос не само към борбата с климатичните промени, но в условията на остро геополитическо противопоставяне Антарктида е и пример за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от различни нации, образец за мирното бъдеще на нашата планета.

Българският изследователски кораб тръгва за Антарктика в средата на декември

„Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, носи национална гордост и е солиден международен капитал“, допълни Румен Радев.

Радев и Пимпирев
Президентство


Държавният глава отбеляза че с изпълнението на Националната програма за полярни изследвания нарастват не само научните амбиции, но и възможностите на нашите полярници. Тази година за първи път български военен научноизследователски кораб ще напусне Черно море и ще осъществи плаване до Антарктида.

"Плаването на кораба „Св. Св. Кирил и Методий“ е знаково за морската ни история. „Този факт не само още веднъж ни утвърждава като морска държава, но е важна крачка към по-голяма самостоятелност на нашите полярници и много по-категорично ще позиционира България на Белия континент“, посочи Румен Радев и изрази благодарност към Министерството на отбраната и Българските военноморски сили.

Озоновата дупка над Антарктида постепенно се затваря

На церемонията присъстваха посланиците на Испания, Бразилия, Аржентина, Турция и Португалия, на които държавният глава изрази благодарност за активното сътрудничество между учените от техните страни и българските изследователи в рамките на полярните експедиции.

Президентство