/ iStock/Getty Images
Озоновият слой на Земята предпазва всички живи същества от вредната слънчева радиация.

Но в края на 20-ти век вредните емисии на някои химикали, започват да влияят на броя на озоновите молекули в атмосферата. В резултат на това всяка година над Антарктида се отваря драматична дупка, причинена от сложни метеорологични и химични процеси.

През 1987 г. е подписан Монреалският протокол, който се опитва да ограничи количеството вредни химикали в атмосферата. Приет от всички 197 страни, това е един от първите универсално ратифицирани договори в историята на ООН.

Тези химикали, които преди това се съдържаха в хладилниците, климатиците, лаковете за коса и промишлените почистващи препарати, започнаха да се премахват.
Сега ново изследване на Националната океанска и атмосферна администрация (NOAA) в САЩ установи, че концентрацията на вредните химикали, които увреждат озоновия слой, е намаляла.

Как възстановяването на озоновия слой е достигнало "значителен етап"?

В началото на 2022 г. учените от NOAA установиха, че концентрациите на вредни химикали са намалели с малко над 50 % в средното ниво на стратосферата в сравнение с 80-те години на миналия век.
Учените от NOAA твърдят, че това е " значим момент" по пътя към възстановяването.

Възстановяването на озоновия слой обаче не е "предрешен въпрос", тъй като атмосферните нива на тези вредни химикали трябва да продължат да намаляват.

Концентрациите на тези химикали над Антарктида, също намаляват, но с по-бавни темпове.

През 2021 г. тази дупка беше по-голяма от обичайното - по-голяма от размера на самия континент. НОАА прогнозира, че озоновият слой на Антарктида в крайна сметка може да се възстанови "някъде около 2070 г.".

Озоновата дупка в Антарктида се наблюдава с помощта на 3D изображения

Докато дупката евентуално се затвори, тя се следи от Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" (CAMS). Обикновено тя започва да се образува през пролетта в южното полукълбо - от август до октомври. Тя достига максималния си размер между средата на септември и октомври, след което нивата на озона се нормализират до края на декември.
БГНЕС