Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на парламентарната група на "Има Такъв Народ" и възложи на партията да посочи кандидат за министър-председател. Според Конституцията президентът трябва да връчи третия проучвателен мандат на парламентарна група по свой избор.

итн
Георги Димитров

итн
Георги Димитров

Мандатът бе даден на Тошко Йорданов. 

итн
Георги Димитров

"Това е последният шанс пред 50-то НС да излъчи правителство", каза Радев. "На фона на конфликтите между партиите, вие демонстрирате устойчивост на вашата парламентарна група и на позициите си. Надявам се това да ви помогне при реализация на мандата", каза президентът. Той припомни, че третият мандат има по-голяма специфика и не задължава партията да излъчи кандидат за министър-председател днес, а да го направи на по-късен етап и след разговори с другите политически сили.

д
Георги Димитров/Vesti.bg

"Призовавам ви да пристъпите незабавно към разговори", допълни той. Президентът ги призова да използват конструктивен и прозрачен диалог и им пожела успех.

д
Георги Димитров/Vesti.bg

д
Георги Димитров/Vesti.bg

Тошко Йорданов взе мандата и благодари за отговорността, която им е възложена. "Ние сме пределно наясно в каква тежка криза е страната и каква отговорност носи този трети мандат, според нас по-голяма отговорност, отколкото другите два мандата", каза Йорданов. "Ние ще подходим изключително практично и с разум, ще проведем разговори с всички парламентрно представени партии, включително и с независимите депутати", допълни той. По думите му процесът ще бъде изключително прозрачен и ще започнат още от утре.

"Няма политическа партия или политически представител в този парламент, който да не е казал, че отиването на избори не е най-доброто решение", каза Йорданов след получаването на мандата. "Ние ще бъдем отговорни, загърбвайки всякакви лични реплики, които сме си разменяли с останалите политически партии и представители. От утре започваме срещи с всички партии", каза той. По думите му ще изготвят график и ще изпратят официални писма. На срещите ще обсъждат приоритетите, проблемите и начина за тяхното решаване и ако постигнат съгласие на разговори, ще се водят разговори за съставяне на кабинет.

Йорданов каза, че на срещите ще присъстват и медиите. "Българските граждани да виждат кой какво е казал, къде имаме пресечни точки и кой или коя партия ще прати държавата на избори", заяви той. На въпрос колко време ще им е необходимо, той заяви, че до края на седмицата ще имат представа възможно ли е да се реализира третият мандат.

"Много е важно да видим дали имаме държавници", каза Станислав Балабанов.

Припомняме, че на 22 юли (понеделник) вторият мандат получиха представителите на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание - „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), а те го върнаха веднага неизпълнен. След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен.

На 1 юли Румен Радев връчи първия мандат на кандидата за министър-председател, издигнат от ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, който го взе и веднага предложи структура и състав на Министерски съвет.  На 3 юли парламентът не избра за премиер Росен Желязков. 

При неизпълнение и на третия мандат, президентът трябва да насрочи парламентарни избори до два месеца от връщането на мандата.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня