Държавният глава бе гост на освещаването на първия български православен храм в РЮА
Българите зад граница дават надежда и ни зареждат с оптимизъм, защото доказват, че независимо колко са далеч от Родината, могат да бъдат задружни и заедно да постигат много. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към наши сънародници в Република Южна Африка. Поканен от Сдружението на българите в РЮА, държавният глава присъства в Мидранд на освещаването на първия български православен храм в страната „Св. Иван Рилски“. Църковно-религиозната служба беше отслужена от Старозагорския митрополит Киприан и архиепископа на Претория и Йоханесбург Дамаскин.
 
„Уверен съм, че това свято място ще бъде все по-силен духовен и притегателен център за всички българи от региона“, каза президентът пред събралите се на тържественото събитие гости, сред които министърът на спорта, изкуствата и културата на РЮА, представители на държавни институции и на българската общност. Държавният глава подари два настолни свещника на отец Йонко Иванов, който вече 13 години е духовен водач на българите в РЮА.

Румен Радев в РЮА
Президентство, пресцентър

В словото си президентът изказа благодарност на българската общност в РЮА, на Сдружението на българите в РЮА, за усилията им за набиране на средства и за самоотвержения и дългогодишен труд по изграждането на храма. Вашият личен успех тук е успех и за България, каза още Румен Радев. Той открои и подкрепата на българската държава за изграждането на храма, в лицето на няколко правителства.

Румен Радев в РЮА
Президентство, пресцентър

„На хиляди километри от България, нашите сънародници в РЮА продължават да пазят българската култура, дух и традиции, възпитават децата ни в обич към България и към българския език“, каза още президентът Радев, който посети и българското неделно училище „Слънчо“. Над 30 деца се обучават в него и в открития през 2018 г. филиал в Кейптаун. Държавният глава подари на българското училище националния флаг и дари книги.
 
Президентът Радев подчерта още, че въпреки политическите турбуленции, България се развива и върви напред. По думите му това се вижда не само по икономическите показатели и статистиката, но и по решимостта на нашия народ да си поставя високи цели, да търси промяната и да взима смели решения.

Румен Радев в РЮА
Президентство, пресцентър