Днес ще е предимно слънчево. Ще е малко по-топло, с максимални температури между 23 и 28 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките, сочи прогнозата на НИМХ.
 
Преди обяд на отделни места в низините и котловините ще се образуват мъгли. Около и след обяд отново ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места в Западна и Централна България ще превали и прегърми. Ще духа слаб югозападен вятър. Атмосферното налягане е близко до средното за месеца и слабо ще се повиши.

Какво време ни чака до средата на юни?

дете пролет време
iStock/Getty Images

По Черноморието ще е предимно слънчево. След обяд и там ще се развие купеста облачност и на отделни места ще превали. Ще духа слаб до умерен вятър от юг-югоизток.
 
Максималните температури на въздуха ще са 24-27 градуса. Температурата на морската вода е 18-21 градуса. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.
 
Над планините облачността ще е по-често значителна, след обяд в много райони - купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури. Ще духа слаб запад-югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 18 градуса, на 2000 метра - около 11 градуса.

Хлад и жега ще се редуват през целия месец юни

времето дете дъжд пролет
iStock/Getty Images

В петък и през уикенда времето остава неустойчиво с чести превалявания в следобедните часове.
 
През почивните дни се очаква пренос на фин прах от Африка в западната половина на страната. Концентрацията ще е значителна и преваляванията ще носят кални петна по колите и прозорците, посочва NOVA.
 
Дневните температури ще са около 26-27 градуса през почивните дни, на места в Централна Северна и Северозападна България до 30 градуса.
 
В първия ден на новата седмица пустинният пясък ще се изтегли от територията на страната.

пролет слънце
iStock/Getty Images

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg
nova.bg, НИМХ