През почивните дни са зачестили опитите за телефонни измами
През почивните дни са зачестили опитите за телефонни измами / Sofia Photo Agency

През празничните дни са зачестили опитите за измами по телефона, алармират от столична дирекция "Полиция". Само в Първо РПУ през изминалото денонощие над 20 граждани са подали жалби и са потърсили помощ от полицията.

Измамниците използват факта, че много от близките и роднините пътуват през почивните дни, а схемата, по която действат, е добре позната, съобщават от полицията. На телефона се обажда "ваш близък", който е "катастрофирал и ранил човек, панически се нуждае от пари, които трябва да бъдат дадени на "дознател" или "адвокат", за да го освободят под парична гаранция".

Измамниците са изключително дръзки, находчиви и комбинативни, сигнализират от полицията и отново предупреждават гражданите да проявяват повече съобразителност и бдителност. При всеки подобен случай първото и най-точно решение е да направите опит да се свържете с въпросния роднина.

От полицията съветват всички да не се доверяват на искания, отправени по телефона, колкото и убедително да звучат, да не се съобщават на непознати по телефона лични данни, адреси на близки или роднини. Освен това да не се дават пари на непознати и особено на такива, които са настойчиви в желанието си с нещо да ви "помогнат".