Превозвачите против идеята да няма камиони по празниците
Превозвачите против идеята да няма камиони по празниците / снимкa: Sofia Photo Agency

Превозвачите не приемат идеята да се забрани движението на ТИР-ове по магистралите в последния работен ден преди коледните и новогодишните празници и в последния почивен ден. От Сдружението на организациите от автомобилния транспорт коментираха пред Дарик, че имат поети ангажименти за пренос на товари в Европа.

Заместник-председателят на организацията Красимир Лалов призова автора на предложението – изпълнителния директор на „Автомагистрали” ЕАД Антон Антонов, да не се меси в работата на министъра на транспорта, а да гледа своята.

В отговор на идеята на Антонов, лансирана първо в ефира на Дарик и подкрепена от министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов отново в нашия ефир, Лалов предложи магистралите да бъдат затворени за есенно-зимния сезон, за да е по-спокойно на шефа на „Автомагистрали” ЕАД. Не бих се учудил някои среди от земеделското министерство да започнат да разбират от транспорт, посочи Лалов.

По думите му всяка държава сама за себе си определя своя интерес от транзита – кога да се транзитира, какво и т.н. „В България се различаваме от ЕС с едно дребно нещо - нямаме паркинги. Тези автомобили трябва да бъдат поставени при подходящите условия. Наистина в Германия в неделя не се кара, вярно е, само че те имат паркинги съобразно транзита и трафика по тяхната територията. Когато германците решат нещо, обаче те уведомяват обществеността какво ще се случи догодина, а не от днеска за вчера, какъвто е нашият балкански синдром.