Топлофикация
Топлофикация / БГНЕС
Сагата с „Топлофикация-София” стига и до прокуратурата. Кметът на столицата Йорданка Фандъкова заяви, че ще сезира компетентните органи заради аварията в дружеството, която остави половината град без парно и топла вода в продължение на няколко дни. От Столичния общински съвет пък настояват „Топлофикация” да приспадне от сметките на потърпевшите абонати дните, в които услугата не е стигнала до тях. Шефът на злополучното дружество Георги Беловски обеща, че ще има корекции във фактурите за февруари.

Столична община ще сезира прокуратурата за аварията в Топлофикация-София

От тази вечер започва поетапно топлоподаване към абонатните станции и пускане на топлата вода, обещават от „Топлофикация – София”. И днес обаче все още не е ясно какво причини аварията и остави без отопление стотици хиляди столичани. Именно затова кметът на града Йорданка Фандъкова ще подаде сигнал до прокуратурата.

И в част от столичния квартал "Изток" е спряно топлоподаването

"От една страна ще назначим проверка за реакцията на Топлофикация, а от друга специализираните компетентни органи да разследват това", каза тя.

Председателят на местния парламент Елен Герджиков разясни как ще изглежда сигнала до обвинението. "Дали има престъпна небрежност от страна на служители на дружеството или има някаква външна намеса като умишлен саботаж или вандалска проява", допълни той.

Елен Герджиков
БГНЕС

А общинският съвет, който е и принципал на дружеството ще иска обезщетение за клиентите, останали на студено, заяви Герджиков. "Ние настояваме още с фактурите за февруари всеки клиент да му стане ясно как и с колко точно е компенсиран", посочи той.

"Топлофикация" обещава да пусне парното във всички квартали в столицата още днес

Шефът на „Топлофикация” Георги Беловски увери, че ще има корекции в сметките и то в полза на абонатите. "За времето, за което не е ползвано топлоподаване няма да бъдат начислявани суми и това ще бъде индикирано в платежния документ", обеща той. Енергийното ведомство също ще ревизира столичната топлофикация и причините за аварията.