По „швейцарското правило“ размерът на увеличението трябва да е с 10%
Пенсиите ще бъдат изплатени с увеличение в размер на 11%, въпреки че по „швейцарското правило“ размерът на увеличението е само 10%, категоричен е премиерът Димитър Главчев във връзка с предстоящата актуализация на пенсиите от началото на месец юли.

"Искам да внесем успокоение, че ще хората ще получат пенсиите с увеличението от 11% и никога не е стоял пред нас не е имало колебание какво да направим", категоричен бе Главчев на извънреден брифинг за медиите в Министерския съвет.

Още във вторник на заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи предстоящото от 1 юли осъвременяване да бъде с 11%, както е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 година.

Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

В Бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година беше пресметнато, че по данни от макроикономическата есенна прогноза на финансовото министерство по тази формула ръстът от 1 юли 2024 година на пенсиите трябва да бъде с 11%. Но, заради пресметната по-ниска инфлация първоначално в НСИ бе внесено увеличение само с 10%.

"Утре пред Надзорния съвет на НОИ представителите на изпълнителната власт ще подкрепят предложението на социалния министър за 11%", добави Главчев.

Социалният министър Ивайло Иванов, че парите за това увеличение са осигурени и няма никаква причина пенсиите да не бъдат увеличени с предвиденото в бюджета.
Заради по-ниска инфлация: Увеличението на пенсиите от 1 юли може да е по-малко

Според Кодекса за социално осигуряване пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ показват 10%.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня