Рано сутринта в събота премахнаха металните решетки на вратите на Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Изработката им струва на данъкоплатците 34 хиляди лева, а стойността на демонтажа към момента не е известна.

ГЕРБ-СДС питат кой ще плати сметката за поставените решетки пред парламента

Новите метални решетки в парламента ще бъдат премахнати без обжалвания. Това съобщи пред журналисти в петък председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“. 

След това обаче Минчев уточни: "Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление". 

Минчев посочи и началото на казуса – Той датира от януари, когато при протеста на „Възраждане“ имаше пробив в сигурността.

„Възраждане”: Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки (ВИДЕО)

В четвъртък заседанието на парламента започна с декларация на парламентарната група на „Възраждане“. Позорно е парламентаризмът да бъде ограден с метални решетки, Народното събрание (НС) да бъде постоянно оградено с метални преграждения, се заявява в декларация от името на ПГ на "Възраждане", огласена от Елена Гунчева от парламентарната трибуна.

Страхът на управляващите от хората, само месеци след избирането им във властта, преминава в нелогични и позорни действия, които показват единствено несигурност и желание за конфронтация, добави тя.

Ива Митева: Председателят на парламента да провери цялата фактология за поставените решетки

Срамно е народните представители да се страхуват от народа си, заяви Гунчева.

В четвъртък от Министерството на културата наредиха да бъдат премахнати решетките на входа на Народното събрание.

Инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” на Министерството на културата извършиха спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

Решетките на входа на Народното събрание са били поставени по предложение на НСО, съобщиха от пресцентъра на НС.