"Председателят на парламента трябва да изиска докладна, да върне лентата назад и да провери цялата фактология във връзка с поставените решетки на парадния вход на сградата на парламента".

Минчев: Ще махнем решетките в парламента, без да обжалваме

Това коментира пред журналисти в кулоарите на парламента Ива Митева, председател на 46-то Народно събрание, народен представител от „Има такъв народ“ (ИТН).
Според Митева "най-малко е редно председателят на парламента Никола Минчев да се крие зад администрацията".

Трябва да бъдем отговорни и да си носим отговорността, тогава, когато сгрешим. Не е голяма драма човек да има силата да си признае грешката“, заяви Митева. По думите й, председателят сам е взел това решение и сам трябва да отговори на въпроса защо го е взел.

Тя бе категорична, че докато е била председател на парламента, е държала да информира Председателския съвет за всичко, което постъпва в Народното събрание. "Хубаво е, след като искаме подкрепата на хората, да си понасяме и тежестта на управлението. Прегради между нас и народа не трябва да има", отбеляза Митева. 

Според Митева е редно да се провери дали са водени разговори с Министерството на културата (МК), дали е имало някаква съгласувателна процедура, дали тези разговори са били устни или има и някаква писменна информация, да се попита администрацията бил ли е съгласуван този процес с МК.

По-рано пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев каза, че новите метални решетки в парламента ще бъдат премахнати без обжалвания.

„Продължаваме Промяната“ и опозицията отново влязоха в спор

Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“. 

След това обаче Минчев уточни: "Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление". 

На въпрос кой носи отговорност за поставянето на решетките, Минчев обясни, че съгласуването се прави от главния секретар на парламента.
БТА