Никола Минчев
Никола Минчев / БГНЕС
Новите метални решетки в парламента ще бъдат премахнати без обжалвания. Това съобщи пред журналисти председателят на Народното събрание Никола Минчев. Той уточни, че ще бъдат спазени препоръките на Министерството на културата. „Свързахме се с тях още днес да ни връчат както акта, така и предписанието за премахването и ще се съобразим с тях, без да обжалваме“. 

След това обаче Минчев уточни: "Нека да видим какъв ще е размерът на санкцията, защото може да е в минимален или в по-висок размер. Това също винаги има значение при взимане на решение дали да се обжалва дадено постановление". 

решетки НС
БГНЕС

Минчев посочи и началото на казуса – Той датира от януари, когато при протеста на „Възраждане“ имаше пробив в сигурността. 

На въпрос кой носи отговорност за поставянето на решетките, Минчев обясни, че съгласуването се прави от главния секретар на парламента. 34 хиляди лева е разходът по вътрешно компенсиране, уточни председателят на парламента. По думите му има много технически въпроси в Народното събрание, които не достигат до председателя, но този казус е сериозен и е трябвало да се знае. Минчев беше категоричен, че не е бил уведомен, че има решение за поставяне на такива метални врати с решетки и ги е видял, след му е била изпратена снимка. "Аз съм председателят на парламента и нося отговорността. При всички случаи ще ги премахнем. Надявам се всичко това да остане само лош спомен", каза още той. 

На въпрос за поставените заграждения на жълтите павета в района на Народното събрание, Минчев уточни, че те се поставят във връзка с обявени протести и след това се премахват. "Ще говорим с охраната да бъдат премахнати". 

Припомняме, че в четвъртък сградата на Народното събрание осъмна с нови метални врати/решетки. Пред сградата бяха поставени и ограждения. Това предизвика недоволство сред столичани и дебати на заседанието на парламента. Още същия ден от Министерството на културата обявиха, че решетките са незаконни и трябва да бъдат премахнати.