/ БГНЕС
В Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" бяха представени резултатите от изпитанията на мостри за защитни облекла на медицински персонал във връзка с мерките срещу коронавируса. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Тестовете са продължили от 22.00 ч. снощи до 07.00 ч. тази сутрин. На изпитание са били подложени материи на двама производители. На представянето е присъствал заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов.

Бойко Пенков: Осигурихме маски и предпазни облекла поне за месец (СНИМКИ)


"През нощта са извършени редица дейности, които в нормални условия протичат много по-спокойно. И двете мостри са на български производители и отговарят на изискванията по БДС. Изпробвани са платът, шевовете, всички движещи се елементи по конструкцията", е обяснил началникът на Института по отбрана полковник Димитър Кирков. Той е посочил, че представените образци са достатъчно добри и надеждни, за да предпазят медицинските работници.

Лекари и сестри нямат защитни облекла, заплашват с оставки (ВИДЕО)

"Изключително съм удовлетворен от това, което виждам. Още при изработването на прототипите личеше, че защитното облекло ще е удобно, гъвкаво, леко, няма да затруднява движенията, е казал генерал-майор Венцислав Мутафчийски, ръководител на националния кризисен щаб за борба с коронавируса.

Благодарност и висока оценка за извършеното от Института по отбрана е дал и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

По предложение на министъра на отбраната няколко десетки хиляди предпазни маски ще бъдат деблокирани от военновременния резерв, съобщи вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-началник на отбраната. Деблокирани ще бъдат респираторни маски МР - 70.