Председателят на БЛС: Още поне 100 млн. лв. са нужни в бюджета на касата за догодина
Председателят на БЛС: Още поне 100 млн. лв. са нужни в бюджета на касата за догодина / снимка: БГНЕС
Председателят на БЛС: Още поне 100 млн. лв. са нужни в бюджета на касата за догодина
67777
Председателят на БЛС: Още поне 100 млн. лв. са нужни в бюджета на касата за догодина
  • Председателят на БЛС: Още поне 100 млн. лв. са нужни в бюджета на касата за догодина

Поне 100 млн. лева повече от тазгодишния бюджет на НЗОК трябва да бъдат заложени за догодина, за да се гарантира достъпът на българите до здравеопазване. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Организацията се надява на срещи с двете управляващи партии в НС - БСП и ДПС, да ги убеди в нуждата от допълнителни средства. Защото според д-р Райчинов едва ли и догодина държавата ще започне да плаща в пълен размер и редовно здравните вноски на тези, които осигурява.

Цветан Райчинов обясни за Дарик и защо лекарският съюз сезира главния прокурор Сотир Цацаров за рекет от страна на здравната каса, която принуждавала болниците да извършват документна измама: „Документи, които болниците са обработили и предали на касата - фактури и спецификации, които касата веднъж е приела, а сега връща обратно на болниците с искане да бъдат така обработени, че да са 80 на сто от действително изработеното. Тоест да попълнят документ с невярно съдържание или най-простичко казано фалшив. Принуждаване към деяние, което представлява престъпление".

Според Райчинов по поначало с това решение на Надзорния съвет не може да се иска такова нещо от болниците: „Можеше да се предложи на болниците за тези три месеца да получават 80 на сто от заработеното, като им се приемат изрядно документите, и да има текст, че останалите 20 на сто остават дължими, разбира се, в някакъв срок. И съгласно закона да пише, че за тези суми се дължат и съответните лихви. Това е законовото положение".

„Държавата, честно казано, имам доста сериозни съмнения, че има възможност догодина при тази икономическа ситуация да плаща пълния размер на вноските, но поне 100 млн. лв. повече от тази година и особено след като толкова дейности - 86 на сто от здравеопазването, се плаща от касата. Така че поне 100 млн. лв. отгоре би следвало да има върху сегашния проект за бюджет. А не 200 млн. дефицит. Тоест бюджетът да е равен на тазгодишния плюс 100 млн., като се включи и неразплатеното. Без тези пари нито крачка няма да направим напред, ще се върнем още назад. И достъпът определено ще бъде затруднен. Да не очакват хората каквото и да е по-добро нещо в здравеопазването. Дано не се влоши, но аз имам и такива съмнения", добави още председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Цялото интервю с Цветан Райчинов можете да прочетете тук