В 16:00 часа днес Комисията за енергийно и водно регулиране на закрито заседание ще определи цената на природния газ за юли. Това каза председателят на регулатора Станислав Тодоров след откритото заседание на комисията.

Миналата седмица от "Булгаргаз" обявиха, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за юли 2022 г., е в размер на 186,47 лева за мегаватчас (лв/MWh) или 95,34 евро/Mто Wh.  

„Булгаргаз“ официално потвърди цена на газа за юли

Ситуацията с доставките на газ е изключително сложна в цяла Европа. Виждате, че Германия намалява потреблението на газ както за битовите така и за промишлените потребители. Добрата новина е, че ние ще имаме природен газ през юли, каза Станислав Тодоров.

Цената на газа е формирана от множество източници. "Булгаргаз" не имал досега толково много доставчици на синьо гориво, посочи Тодоров.

Русия превръща Катар в газова суперсила

Дълг е на "Булгартрансгаз" и на другите газови дружества да запълнят хранилището "Чирен" до 80 процента, посочи Тодоров. Ще проведем разговори с тях, за да видим КЕВР какви административни стъпки може да предприеме, така че да осигурим това задължение, добави председателят на КЕВР.

Цената на природния газ щe расте, докато продължава войната в Украйна и докато Русия използва доставките на енергия като оръжие за натиск, каза Тодоров.
БТА