/ iStock/Getty Images
С промени в Закона за предучилищното и училищно образование Министерство на образованието ще предложи задължителната предучилищна на 4-годишните да се провежда само в детските градини, не и в училищата. Това каза министър Красимир Вълчев по време на изслушването му в парламентарната комисия по образование.

Между 500 и 1800 бройки не достигат в детските градини в столицата, добави още той. И подчерта, че по-голям е недостигът в яслените групи.

Стартира 12-ото издание на проекта „Награди за успелите деца на България”

По думите му, обаче, в последните години общините, както и Столичната община, не спират да изграждат и разширяват детски градини.

„Проблемите са в две групи населени места – едните, в които има недостиг на места в детски градини, и другите са малките населени места, в които има няколко пътуващи деца, за които трябва да се осигури транспорт“, изложи основните предизвикателства министърът.

Задължителна детска градина за 4-годишните? (ВИДЕО)

Той подчерта, че големият проблем остава столицата, а в Бургас, Варна и Пловдив недостигът е в определени райони, но е и на общинско ниво, както е в София. „Имаме уверение от големите градове, че няма да има общ недостиг“, каза той.

Вълчев посочи още, че през последните години в София са били изградени 100 нови детски градини, което средно означава по 10 детски градини, а сега във вход е изграждането на осем нови детски заведения.

МОН иска част от парите за догодина за нови ясли

„Ние ще финансираме изграждането на 13 детски градини през 2020 г. по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Те ще бъдат приоритетно насочени там, където липсват такива. Освен големите градове другите ни места с липса на детски градини са села с концентрация на ромски деца като в Сливенско, Тракия, Северна България“, допълни той и подчерта, че по време на днешното заседание на министерския съвет са гласувани средства за Луковит и Садово.

„За догодина са утвърдени 70 млн. лв., от които ако половината бъдат насочени към строеж на детски градини, а другите за доизграждане и строеж на училища, може да очакваме, че за 2 години ще бъдат построени още 60-70 детски градини в страната. Заедно с усилията на общините, аз очаквам през следващите 2 години да бъдат изградени или започнати от 80 до 100 детски градини. Ако средно има по 100 деца в една това означава, че могат да бъдат осигурени 8000-10 000 допълнителни места могат да бъдат осигурени“, коментира Вълчев.
БГНЕС