/ Пресцентър на общинска администрация - Омуртаг
За следващата година са предвидени 70 млн. лева за нови детски заведения. МОН обаче ще настоява с част от парите да се започне строителството на ясли за 2 и 3-годишни деца, тъй като там е най-големият недостиг на места.

Напрежение в детска градина заради дете, наказано да гледа другите как ядат

Това съобщи на пресконференция заместник-министърът на образованието Деница Сачева във връзка с решението на коалиционните партньори.

„За 5 и 6-годишните деца нямаме толкова остър недостиг на места, тъй като една част от това обучение се извършва в училищата. Наш проблем остават децата на 2-3 години, за които е нужно да се инвестира в яслени групи“.

Родители на протест срещу новия закон за социалните услуги (ВИДЕО)

„Това, което ще направим е да предложим част от 70-те милиона лева за следващата година приоритетно да бъдат насочени в големите градове и специално в Сливенска област. Там има дълъг списък от населени места, където трябва да се осигурят възможности за посещение на детска градина“, съобщи Сачева.

Сестрата в ясла, нарекла дете "мръсница", доброволно напуска работа

„Поискали сме с писмо до Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ за децата, които са на 2 и 3 години, за да можем да направим разчети кои ще бъдат населените места. Ще се опитаме да направим прецизно планиране“, обясни заместник-министърът.

Друго предложение на коалиционните партньори е държавата да покрива таксата за детска градина за деца на възраст 4, 5 и 6 години от социално слаби семейства.
БГНЕС