Предлагат социалното министерство да плаща за бременните без здравни осигуровки
Предлагат социалното министерство да плаща за бременните без здравни осигуровки / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Социалното министерство да плаща за проследяване на бременността на здравно неосигурените жени. Това предложи заместник-министърът на здравеопазването доктор Минчо Вичев по време на форум, посветен на правата на пациентите. Той одобри и предложение на пациентските организации, държавата да се включи в осигуряването на част от средствата за обезщетение на хората, пострадали от лекарски грешки.

Заместник-министър Вичев не изрази категорична подкрепа за създаването гаранционен фонд за обезщетение на пострадали, вследствие на лекарски грешки. Той подчерта, че трябва да се търсят начини за увеличение на средствата, плащани в болниците за медицински застраховки на лекарите. Така според него на застрахователните организации ще се даде възможност да изплащат адекватна сума на засегнатите.

Според Пламен Таушанов - председател на Асоциацията за закрила на пациентите, обезщетение при доказан медицински инцидент или грешка трябва да се дават в рамките на шест месеца, за да не се стига до постоянно търсене на наказателна отговорност.

Във връзка с осигуряването на средства за проследяване на здравно неосигурените бременни жени, заместник-министър Минчо Вичев не каза колко пари трябва да се отпуснат, но уточни, че става въпрос за поемането на три-четири женски консултации в последните месеци на бременността.