Предлагат промени в Закона за защита на класифицираната информация
Предлагат промени в Закона за защита на класифицираната информация / Снимка: Sofia Photo Agnecy
Председателят на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) Цвета Маркова представи предложения на комисията за промени в Закона за защита на класифицираната информация на кръгла маса "Пет години ДКСИ", организирана от Атлантическия клуб в България.

Едно от предложенията е да се промени сегашен текст в закона, според който ако началник на отдел например получи достъп до национална класифицирана информация тази седмица, но следващата бъде повишен до "директор на дирекция", то за лицето следва същата проверка дори да му се дава достъп до същото ниво на сигурност. Проучването трябва да се извършва за ниво и за срок, като проучващите органи запазват задължението си за текущ контрол, каза Цвета Маркова.

Втората значителна промяна се отнася до проверките за индустриална сигурност, отбеляза председателят на ДКСИ. Предлага се удостоверението за индустриална сигурност на дадена фирма да се издава за определен период от време, а не за всеки отделен търг на НАТО или на МО, за който се кандидатства. Така ще се даде възможност на българските физически и юридически лица да участват по-динамично в търговете на МО, МВР и МВнР, както и в търговете на агенциите на НАТО, каза Маркова.

Друга промяна се отнася за работата при ниво на класификация "служебна тайна". Предложението цели либерализиране на процедурата при работа с тази информация, защото в момента служебната тайна има същият режим на работа като информацията с по-високо ниво, което не се изисква, каза Маркова.