Предлага се депутатската заплата да е според броя гласувания в НС
Предлага се депутатската заплата да е според броя гласувания в НС / netinfo

Когато депутат не участва в една пета от гласуванията на Народното събрание, за месеца да получава само 80 на сто от възнаграждението си. Това предлага заместник-председателят на Народното събрание Филип Димитров с внесени промени във финансовите правила по бюджета на парламента.

За Дарик Филип Димитров поясни, че е изпратил предложение за оптимизиране на работата на парламента до председателя на Народното събрание Георги Пирински, като е внесъл и отделно проекторешение, свързано точно с работата и възнаграждението на депутатите.

Димитров мотивира предложението си, като се позова на опита на Европейския парламент и работите в парламентарните комисии на българското Народно събрание – където всеки получава възнаграждение, според своето участие. Предложил е 20-процентен праг за пропуснати гласувания, тъй като често в родната парламентарна практика депутатите не давали гласа си, когато искали да се въздържат реално по даден въпрос.

Ако предложението на парламентарния заместник-председател от ОДС стане факт, то депутат, който според стенограмите участва само в 30% от всички гласувания за месеца, би получил само 30% от своята заплата.