Преброяването на населението няма нищо общо с избирателните списъци
Преброяването на населението няма нищо общо с избирателните списъци / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева разясни накратко ролята си на координатор по изпълнение на дейностите по организационно-техническата подготовка на изборите за Европейски парламент. Министърът координира всички министерства, които са ангажирани в изборния процес.

Целта е работата да бъде свършена на време, в сроковете, установени от закона и всички да си изпълняват ангажиментите. „Координирам взаимодействието на правителството и ЦИК в тази насока”, заяви Терзиева пред БНТ.

Тя уточни, че ГД „Гражданска регистрация и административно обслужване” (ГРАО) в МРР ще изготвя и отпечатва избирателните списъци.

На въпрос дали данните от преброяването на населението от 2011 г. имат отношение към избирателните списъци и дали се налагат проверки, министър Терзиева разясни, че не се налага да се правят никакви проверки. „Няма нужда да се притесняваме, тъй като избирателните списъци се подготвят въз основа на базата данни на Регистъра на населението в България”, каза министърът. Преброяването през 2011 г. показва на практика, колко души живеят в България. За избирателните списъци се ползва действащият самостоятелен регистър на ГД „ГРАО”. „Така, че нямаме никакви притеснения в тази насока. Между двете бази данни няма връзка”, категорична бе Терзиева.

Коментирана бе и темата за предстоящия летен туристически сезон. Позицията на министъра е, че плажовете трябва да се отдават на концесия, за да може да се грижи някой за тях, да има спасители и да се почиства. Терзиева разясни, че плажовете, към които няма интерес за стопанисване ще се обезопасяват от областните управители. Новото в ЗУЧК е, че няма да има плажове, които са необезопасени. От концесионните такси ще бъдат отделени средства за областните управители, които да осигурят водно спасяване и почистване на плажовете, които не са стопанисвани.

По отношение на казуса „Странджа” министър Терзиева информира, че обществената поръчка за изменение на ОУП на Царево е обявена на 24 март и срокът за изработка на предварителния проект е до декември, след което ще стартират процедурите по обсъждане и съгласуване. „Догодина трябва да приемем този план”, заяви Терзиева.

Министърът на регионалното развитие информира, че стратегията за ВиК сектора вече е окончателно съгласувана. Следващата седмица ще бъде внесена в Министерски съвет. До края на годината трябва да се опубличат активите на всички ВиК- дружества. „Целта на реформата във ВиК сектора е да се постигне интегрирано управление”, каза Терзиева. За да започнем да усвояваме успешно средства по ОП „Околна среда” е необходимо да имаме ВиК Стратегия и да извършим реформа в сектора”, категорична бе тя.

Терзиева представи и новата политика, свързана с инвестициите в язовири за водоснабдяване. С държавни инвестиционни заеми са осигурени средства за изграждане на язовирите „Пловдивци” и „Луда Яна”, за рехабилитацията на яз. „Студена” и за проектирането на яз. „Нейковци". По думите й това е чувствителна тема, защото 20 години не е инвестирано в язовири за водоснабдяване.

По отношение на пътната инфраструктура Терзиева подчерта, че около 90 км нова пътна мрежа ще бъдат завършени до края на годината. Това са участъци от магистрала  „Марица”, 15 км от магистрала „Струма” в участъка Сандански - Кулата, обходният път на Враца и Западната дъга на СОП.

Относно магистрала „Хемус” Терзиева заяви, че проектът е приоритет на правителството. Тя обяви, че започва проектирането на 60 км от Ябланица до Ловеч. Предстои да се възложи проектирането на участъка до Велико Търново. Догодина ще има проектна готовност. „Разделили сме обекта на 8 участъка, за да можем поетапно да започнем да строим”, уточни Терзиева.