Тържествено честване на 114-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България ще се състои пред паметника на Независимостта на пл. „Княз Александър I“, съобщиха от Столичната община.

В програмата ще участват Гвардейският представителен духов оркестър, Софийският духов оркестър и смесеният хор „Св. София“ с ръководител Валентин Бобевски. Водеща ще бъде актрисата Силвия Лулчева. Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община. 

Велико Търново е център на тържествата, посветени на 114 години от обявяването на Независимостта на България.

Честваме 114 години години от обявяването на независимостта на България

Тържественият ден започва в 7:30 със света литургия, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий в Църквата „Св. 40 мъченици“, където на 22 септември 1908 г. цар Фердинанд, заедно с министрите от правителството на Александър Малинов, прочита Манифеста на Независимостта.

По традиция след края на службата владиката извършва водосвет и поръсване на бойното знаме на Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски” и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации.

На крепостта “Царевец“ в 10:30 часа с военен ритуал ще бъде издигнато националното знаме.

Вицепрезидентът Илияна Йотова и кметът Даниел Панов ще произнесат своите празнични слова. Гостите и жителите на Велико Търново ще поднесат венци и цветя на Пирамидата на Независимостта - мястото, където за втори път е бил прочетен манифестът пред великотърновското гражданство на 22 септември 1908 година.

Формирования от Българската армия ще участват в проявите за Деня на Независимостта

В 11:30 започва тържественото шествие, в което ще се включат над 500 ученици от великотърновските училища, гости и граждани, както и участниците в 15-то издание на Фестивала на военните оркестри. Пред паметника „Майка България“ ще бъде поднесен гирлянд от цветя в знак на преклонение.

Акцент в празничния ден е национална кръгла маса на тема „Велико Търново – историческа и духовна столица на България – правно положение и перспективи“. Във форума ще участват водещи юристи, конституционни съдии, историци, архитекти и общественици, представители на културните индустрии, туризма и опазването на историческото наследство. Инициатор на дискусията е Сдружение „Велико Търново – историческа и духовна столица на България“.

Основна цел на събитието е да обедини най-добрите идеи и конкретни предложения за юридическа легитимация на статута на града и възможностите му за развитие, каза заместник-кметът Нейко Генчев, който е член на сдружението. В следобедните часове ще се състои традиционното голямо великотърновско хоро с участието на любителски танцови формации. 

В 19:00 часа започват строеви хватки с оръжие от представителна част на НВУ„Васил Левски” пред крепостта „Царевец“.

В 19:30 часа премиерът Гълъб Донев ще участва в тържествената заря-проверка, като ще поздрави представителните роти и ще произнесе приветствено слово по случай официалния празник. С аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина” и празнични илюминации ще приключи празничният ден.

Представителни формирования от Българската армия ще участват в проявите за отбелязване на 114-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България в различни гарнизони на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Във Варна Представителният духов оркестър на Военноморските сили (ВМС), почетен караул и венценосци от Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще бъдат част от тържествените прояви, които започват в 10.00 ч. на площад „Независимост“.  В 16.00 ч. Представителният духов оркестър на ВМС ще изнесе концерт на площад „Антон Новак“, на входа на Морската градина.

В Бургас от 10.30 ч ще започне ритуалът по издигане на националното знаме пред сградата на общината. От 11.00 ч. представителни части от гарнизон Бургас ще участват във военен ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника пред Военния клуб.

Военнослужещи от Сухопътните войски ще се включат в празничните ритуали в чест на Независимостта в Стара Загора, Хасково, Ямбол, Сливен, Русе, Плевен, Белене, Свищов, Горна Оряховица,  Елин Пелин, Враца и Сандански.

Военнослужещи от Военновъздушните сили ще участват в тържествените ритуали в Ямбол и Плевен.
БТА