Правосъдното министерство анализира бавенето на знакови дела
Правосъдното министерство анализира бавенето на знакови дела / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Правосъдното министерство анализира бавенето на знакови дела
51896
Правосъдното министерство анализира бавенето на знакови дела
  • Правосъдното министерство анализира бавенето на знакови дела

Защо се бавят знаковите дела у нас и какви са причините повечето от тях да завършват без справедлива присъда или изобщо без осъдителна присъда? Това ще бъде предмет на анализ, който предстои да бъде направен от Министерството на правосъдието, съобщи ресорният министър Диана Ковачева. Целта му е да се подпомогне работата на съдебната система и да се посочат конкретните причините, които възпрепятстват делата с повишен обществен интерес. В работната група към правосъдното министерство ще се са поканени да участват и експерти магистрати от Франция, Германия и Холандия, които да започнат работа по някои от ключовите дела.

Като пример за дела, които предизвикват широк обществен интерес и се наблюдават и от европейската комисия, Ковачева посочи тези срещу братята Маргини, делото Галеви, Марио Николов, при които според нея разследващите органи срещат трудности. Анализът има за цел да установи причините, поради които прокуратурата в повечето случаи не успява да докаже своята теза при обвинението, обясни Ковачева.

„Нашата работа ще бъде да подпомогнем съдебната система с анализ на причините, заради които знакови дела за България, дела с повишен обществен интерес, се бавят. И съответно завършват без на практика извършителите да получат достатъчно справедливи присъди, или изобщо да получат присъди. Мисля, че е добра идея да се започне с такива групови дела, които мисля, че ще дадат идеи какво се случва и около останалите дела. Идеята е да бъдат установени причините за бавенето на тези дела, причините, поради които се оказва, че прокуратурата не успява да докаже своята теза и, разбира се, да бъдат подпомогнати разследващите органи в работата им в бъдеще”, обясни министър Ковачева.

Преди месец български експерти магистрати са започнали изработването на методиката, по която ще се направи оценката на ключовите дела у нас и въз основа на която чуждите експерти, които се очаква да пристигнат в страната ни през юни да направят анализ.