Правната комисия без становище по делото за изборните промени
Правната комисия без становище по делото за изборните промени / снимка: DarikNews
Правната комисия без становище по делото за изборните промени
19450
Правната комисия без становище по делото за изборните промени
  • Правната комисия без становище по делото за изборните промени

Правната комисия в парламента отхвърли искането на Конституционния съд за изготвяне на становище по делото за текстове от Закона за избор на народни представители, въпреки че парламентът е страна по него.

70 депутати поискаха обявяването на противоконституционни промените, които повишават изборния праг за коалиции на 8% и въвеждането на мажоритарен елемент.

Надя Антонова от комисията обясни, че ако съдът уважи искането, в сила ще са старите текстове, според които прагът е 4% и няма мажоритарно избрани депутати.

Ето какво още каза Антонова: Конституционният съд си е в своите правомощия да прецени дали спорните текстове противоречат с Конституцията така, както се твърди. По принцип говорим, че когато КС обяви определени текстове или цял закон за противоконституционен, той не поражда правни последици. Счита се, че не съществува. След решението на Конституционният съд действат старите текстове дотолкова, доколкото съществуват и дотолкова, доколкото тези текстове не бъдат променени отново. Това, което знам със сигурност, е, че Народното събрание трябва да се съобрази с решението на Конституционния съд, но понеже имаме две възможности за произнасяне, които са противоположни, не бих се ангажирала с мнение как би продължило Народното събрание, но във всички случаи ние ще се съобразим с волята му, ще зачетем решението на Конституционния съд и оттук нататък ще обсъдим обществените нагласи, обществените потребности и обществените отношения, и ще се направи преценка за орисията на закона, който е оспорен.