Правителството разглежда промени в закона за българското гражданство
Правителството разглежда промени в закона за българското гражданство / снимкa: Sofia Photo Agency
Правителството разглежда промени в закона за българското гражданство
23092
Правителството разглежда промени в закона за българското гражданство
  • Правителството разглежда промени в закона за българското гражданство

Българите, останали извън територията на страната ни след 1947 година, ще имат възможност да възстановят българското си гражданство в рамките на 6 месеца след подаване на молба. Това предвиждат промени в закона за българското гражданство, предложени от министъра без портфейл Божидар Димитров, които ще бъдат разгледани на днешното заседание на правителството.

Кабинетът ще гласува също наредба за единната информационна система за противодействие на престъпността и промени в закона за генетично модифицираните организми.

Обновеният закон за българското гражданство ще даде шанс на около 2 и половина милиона български изселници да придобият гражданство в срок до 5 години от датата на приемането на промените от парламента. Заедно с молбата кандидатите трябва да подадат и свидетелство за български произход, което ще се издава само от Агенцията за българите в чужбина. Другата група хора с право на ускорено придобиване на гражданство ще бъдат студенти, завършили висше образование у нас. Това ще става в рамките на три месеца. Според министър Божидар Димитров това е инструмент за задържане на младите висшисти у нас, които могат да работят или да продължат образованието си.