Правителството прие промени в Закона за домашното насилие, обяви след заседанието на Министерския съвет правосъдният министър Надежда Йорданова.

"Това е една от мерките, които са включени в коалиционното споразумение. Засилваме защитата на жертвите на домашно насилие, като разширяваме обхвата на законодателството и правим защитата по-достъпна и по-бърза. Даваме възможност в по-голяма степен пострадалите да ползват безплатна правна помощ", допълни тя.


МВР: 1738 души са станали жертви на домашно насилие само за първите 5 месеца от годината

Със законодателните промени се създава информационна система, която да поддържа статистика за престъпленията на домашно насилие.

"Ще има национален орган, който ще следи всички политики по въпроса. Държавата се ангажира да подкрепя защитените жилища и изграждането на консултативни центрове, в които да се предоставят комплексни услуги на лицата, пострадали от домашно насилие", посочи още Надежда Йорданова.

Пореден случай на домашно насилие: Мъж преби приятелката си в Перник

Тя съобщи още, че съвсем скоро ще е готов законопроектът за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. "Експертните дебати в Министерство на правосъдието приключиха", допълни министърът в оставка.