/ БГНЕС
Правителството предложи на парламента да започнат преговори със САЩ за нов изтребител
100228
Правителството предложи на парламента да започнат преговори със САЩ за нов изтребител
  • Правителството предложи на парламента да започнат преговори със САЩ за нов изтребител
Правителството взе решение да предложи на парламента да разгледа доклада за придобиване на нови изтребители за нуждите на военновъздушните ни сили и да възложи провеждането на преговори със САЩ за закупуване на самолети F16.
 
Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов обясни, че целта е преговорите да бъдат проведени възможно най-бързо и още тази година да има сключен договор за покупката на нови самолети.

Радев: Предложението за изтребител F-16 беше триумф на лобизма, защо беше целият този цирк
 
Все още не е ясно какво ще бъде отклонението от цената, предложена от американската страна, но финансовото министерство не е посочило таван на цената, която България може да плати за изтребителите. Ако бъде подписан договор, срокът за доставката на изтребителите вероятно ще надхвърли 2 години.
 
„От предложената цена от САЩ, ние сме водили разговори тя да бъде коригирана. Вчера виждате изявлението на Белия дом, в което се казва, че тя ще бъде сведена до финансовите рамки, които българското правителство предлага. Но дали ще се наложи и, ако се наложи, колко ще бъде отклонението, т.е. с колко милиона лева ще бъде отклонението, това на този етап никой не може да ви отговори преди да бъдат приключени разговорите“, обясни Красимир Каракачанов.

МО ще поиска от парламента да отпаднат ограниченията в цената на новите изтребители
 
„Повярвайте ми, че ще бъдете информирани. Както видяхте предложението е четирима министри да участват в преговорния процес. Правителството ще бъде информирано своевременно и от мен, и от министъра на външните работи, и от министъра на финансите, и от министъра на икономиката за всеки етап от водените преговори“, каза още военният министър.

Избрахме си изтребители F-16