Правителството одобри финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Русе със спешни мерки за овладяване на ситуацията с комарите 

В резултат на многото дъждове и променливо време през тази пролет, се констатира прекомерно нарастване на популацията на комари по поречието на река Дунав.

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на реката. Дезинсекционна кампания ще се извърши чрез професионални средства и техника, за да се постигне масовото унищожаване на комарите и да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Припомняме, че граждани на Силистра излязоха на протест на 26 юни заради неефективната работа на местната община за борба с комарите. Те носеха клонки като символ на принудата жителите на крайдунавския град да използват подръчни средства за борба с насекомите. Протестът бе организиран чрез социалните мрежи. 
Иван Лазаров/БТА