/ БГНЕС
Със свое решение правителството одобри кандидатурата от името на България на Илиана Иванова за член на Европейската сметна палата, с мандат от 2025 г. до 2030 г. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Генералният секретариат на Съвета на ЕС е уведомил страната ни, че на 31 декември 2024 г. изтича мандатът на българския член на Европейската сметна палата и съгласно процедурата за избор България следва да изпрати предложението си преди 30 септември 2024 г., с цел осигуряването на време за консултации с Европейския парламент.

За периода 2013 г. - 2023 г. Илиана Иванова е член на Европейската сметна палата, като изпълнява различни длъжности, се посочва в прессъобщението.

В края на август настоящият български еврокомисар с ресор "Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж" Илиана Иванова написа в профила си във Фейсбук, че поради лични причини няма да може да продължи работа и в следващата комисия. „За мен беше огромна чест и привилегия да служа като еврокомисар през последната година от мандата на настоящата Европейска комисия“, отбеляза тя.