Правителството да плати на фермерите, реши комисията по земеделие
Правителството да плати на фермерите, реши комисията по земеделие / cнимкa: Sofia Photo Agency

Правителството да изпълни поетите със споразумение от 6 август ангажименти към животновъдите, като изплати субсидиите за литър качествено мляко на фермерите. Около това се обединиха членовете на парламентарната комисия по земеделие и гори на извънредно заседание по инициатива на председателя на Народното събрание Георги Пирински. В същото време от бранша съобщиха, че протестите на фермерите ще бъдат подновени още в сряда.

„Големи проблеми – кравите мучат, а овцете блеят”. Така депутатът Яне Янев обобщи извънредното заседание на парламентарната комисия по земеделие по проблемите на животновъдите. След близо три часова дискусия народните представители взеха принципно становище правителството да изплати обещаните 60 млн. на фермерите. Зам.-председателят на комисията Венцислав Върбанов предложи депутатите да гласуват това да се случи незабавно,въпреки че Брюксел все още не е разрешил.

Председателят Васил Калинов възрази с думите, че и да бъде взето това решение "както го предложи г-н Върбанов, и да го гласуваме, то няма никаква стойност като последствия". "В комисията то има препоръчителен характер”, допълни още той.

 Браншовите лидери останах недоволни от дебата и съобщиха, че подновяват протестите си в сряда. Председателят на асоциацията на млекопроизводителите Адриан Цаконски бе категоричен, че пари по сметките на фермерите няма, въпреки твърденията на изпълнителната власт, че плащанията са започнали.