В Централна Гърция (Беотия, Евия, вкл. остров Скирос), регион Атика, Пелопонес (регион Коринтия), Регион Източна Македония и Тракия (Родопи, Еврос, вкл. о. Самотраки) има висок риск от пожари, категория четири, утре, по информация на Генералния секретариат за гражданска защита на гръцкото Министерството на климатичните кризи и гражданска защита, съобщават от българското Министерство на външните работи (МВнР).

Гръцките власти съветват гражданите незабавно да се обадят на телефон 199 или 112 при пожар, като предоставят точна и ясна информация за местонахождението и обхвата на възникналия пожар. Генералният секретариат препоръчва на гражданите да бъдат особено внимателни и да избягват дейности на открито, които могат да причинят пожар по небрежност, като изгаряне на сухи треви и клони или остатъци от почистване, използване на машини, които предизвикват искри като циркуляри, заваръчни уреди, използване на външни скари, опушване на пчели, хвърляне на запалени цигари и др.

Още една жертва на пожарите в Гърция

Паленето на ниви е абсолютно забранено, тъй като в горещото време заплахата от пожари се покачва значително. За повече информация и инструкции гражданите могат да посетят уебсайта на Генералния секретариат за гражданска защита на civilprotection.gov.gr, посочват от МВнР. 

Посолството в Атина продължава да следи развитието на ситуацията, като е осигурено денонощно дежурство за оказване на съдействие на българските граждани на телефоните на мисията: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107, както и на мобилен телефон: +30 693 70 96 220. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл адресите: embassy.athens@mfa.bg ; embassbg@otenet.gr ; consular.athens@mfa.bg. Сигнали и молби за съдействие при бедствени ситуации на български граждани се приемат денонощно и на телефонните линии на дирекция "Ситуационен център": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл: crisis@mfa.bg.