/ Dariknews.bg, архив
20 000 декара смесена гора и 15 декара трайни насаждения са спасени при пожар в местността „Запалня“ край язовир "Жребчево" в община Твърдица.

Сигналът за пожара е получен в малко преди 15:00 ч. на 7 август на телефон 112.

В гасенето са взели участие екипа на районните служби ПБЗН в Твърдица и Сливен, екипи и техника на Регионална дирекция ПБЗН-Сливен, 51 служители от ДГС-Твърдица, ДГС-Нова Загора , 3 автомобила за ПГ, служители на ДГС-Сливен, ОГСЕ-Твърдица; 8 автомобила с повишена проходимост, 1 АТВ; 15 жители на околните населени места. В гасенето се е включил и хеликоптер "Кугар", както и булдозер „Камацу 155А“.

Все пак са унищожени 390 декара гора и 5 декара орехи.

Пожарът е локализиран още същата вечер и напълно ликвидиран сутринта на следващия ден.

На място са оставени дежурни екипи.

Без да причинят преки материални щети са ликвидирани пожари, възникнали в сухи треви и отпадъци, от екипи на РДПБЗН-Сливен в землищата на селата Новоселец, Тополчане, Богданово, Загорци, Графитово, Тополчане, Омарчево, Каменово, Скобелево, Ябланово, Еленово, Градец, Оризари, гара "Чумерна" по пътя за с. Боров дол, Сотиря, Тополчане, Чокоба, кв. "Надежда" до Мелничен комплекс, новозагорския кв."Шести", в гр. Шивачево, землището на кв. Козарево в гр. Твърдица и местност "Чуката", където са спасени 20 декара иглолистна гора.

Спасени са десетки декари гори в резултат на съвместни действия на екипи на ПБЗН, горски служители и доброволци.