Пожарната обстановка в страната остава усложнена
Пожарната обстановка в страната остава усложнена / снимка: Impact Press Group, архив

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, съобщиха от пресцентъра на МВР. До 18.00 ч. служителите на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 252 сигнала за произшествия, от които 218 пожара, 25 спасителни дейности и 9 лъжливи повиквания. Към момента силите и средствата на звената за службата участват в локализирането и ликвидирането на 53 произшествия.

Продължава гасенето на огъня в борова и широколистна гори и сухи треви между ямболските села Раздел и Вълча поляна, община Елхово. На мястото на пожара работят шест пожарни екипа с 30 огнеборци. В четвъртък в гасителните действия ще се включат полицаи, военнослужещи, служители на Гранична полиция и на местното Горското стопанство. Помощ на наземните екипи ще бъде оказана и от два хеликоптера на Военновъздушните сили. Огнената стихия се развива на площ от около 9000 дка. В борбата с огъня ще се включи и „Марица-Изток” с два булдозера.

Почти локализиран е пожарът в местността „Бели бор” в Рила планина. Все още има отделни огнища по южния периметър на пожара. За пореден ден на терен работиха 130 души. Площта, обхваната от огъня, остава около 1500 дка, от които 150 дка борова гора.

Няма опасност за бургаските села Вълчиново, Синьо Камене, Сливово и Гранитец. Пожарът е локализиран на площ от 80 000 дка. Освен пожарните екипи в ликвидирането на огнената стихия участват служители на Горското стопанство, на община Средец, военнослужещи и доброволци от местното население. Овладяна е стихията в сухи треви и храсти до село Тополица, община Айтос. Огънят е обхванал площ от около 1000 дка. За гасенето на пожара в момента се палят насрещни огньове от страната на село Карагеоргиево. Огънят напълно е унищожил 20 дка иглолистна гора, един фургон и една вила.

Продължат действията по ограничаване и ликвидиране на възникналия вчера пожар в сухи треви и борова гора в землището на село Драгоил, местността „Байршиева чука”, община Драгоман. На място са два пожарни екипа, горски служители и 20 души местно население. Огънят е обхванал площ от около 200 дка.