/ БГНЕС, архив
Как да избегнем пожарите и какви са съветите на специалистите?
Как да избегнем пожарите и какви са съветите на специалистите?
94108
Как да избегнем пожарите и какви са съветите на специалистите?
  • Как да избегнем пожарите и какви са съветите на специалистите?
В дните на изключително горещо време опасността от пожари е критично висока. За това предупредиха служители на Изпълнителна агенция по горите. В събота, първия ден на юли, се очакват максимални температури между 37 и 42 градуса. В цяла Северна и Югоизточна България е обявено предупреждение от най-висока степен за опасност от пожари. Как да избегнем пожарите и какви са съветите на специалистите?
 
Повишените температури увеличават и опасността от пожари, предупреди за Дарик Владимир Константинов, главен експерт в дирекция "Опазване на горите" към Изпълнителна агенция по горите.
 
"На фона на рекордните температури, които се измерват на доста места, както в Европа, така и при нас, опасността от развитие на неконтролирани пожари в момента е много висока. Бих се обърнал към всички да бъдат изключитлно внимателни при боравенето с огън, при предприемане на каквито и да било действия с възможност за предизвикване на пожар. При тези температури тяхното развитие е изключително голямо", обясни той.
 
Ако сте решили да избягате от градската жега в планината, бъдете особено внимателни. И най-малката искра или невнимание могат да предизвикат пожар.
 
"В момента във всички области на страната има издадени заповеди от областните управители за обявяване на пожароопасен сезон на горските територии. Тези заповеди водят след себе си забрана за палене на огън в горските територии с едно единствено изключение - това са специално обозначение места, има и изградени огнища. В близост обикновено има поток или река", изтъкна Константинов.
 
Сигнали за пожари можете да подавате на телефон 112. От две години Изпълнителната агенция по горите има център за бърза реакция към спешния телефон.