Повече от 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през това лято
Повече от 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през това лято / БГНЕС, архив

Над 6 млн. лева са щетите от големите горски пожари през това лято. В овладяването на пожарите са се включили 5000 пожарникари, 4000 горски служители, 2000 доброволци и 400 военнослужещи.

Данните бяха изнесени в Хасково, където, в присъствието на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и заместника й Георги Костов, бяха наградени отличилите се в борбата с огъня.

Човешката небрежност - основна причина за горските пожари

и още: 75% от пожарите през лятото са по човешка вина

"62 000 декара са изпепелени от възникналите в страната 527 пожара. Най-много са пожарите в Хасковска област - 56, с унищожени 33 000 декара. Следва Стара Загора със 7000 декара, Бургас - 5000 и Ловеч - близо 4000 декара. Щетите се оценяват за над 6 млн. лева", обясни Спас Тодоров, директор на "Стратегическо развитие на горското стопанство" в Министерството на земеделието и храните пред БНР.

"Причините - 70% от горските пожари са заради небрежност. Умишлените са 6% и само 4% са естествените. Затова Министерството на земеделието залага на превенцията. През 2018 г. ще бъде изградена единна система за наблюдение", поясни той.

Над 200 горски пожара само от началото на годината, изгорели 11 000 декара

"Едно ново средство, на което ние продължаваме да обръщаме активно внимание и което ще продължаваме да развиваме, това са противопожарните коли за наблюдение, които свързахме в системата. Министерството на земеделието и храните и държавните горски предприятия провеждат една последователна политика за изграждането на единна система. Вие знаете колко скъпо струва, колко е трудно поддържането за наблюдение, но това е нашият отговор на предизвикателството да не допускаме нарастване броя на пожарите и опожарените площи", коментира още експертът.