75% от пожарите през лятото са по човешка вина
75% от пожарите през лятото са по човешка вина / БГНЕС, архив

Около 75% от пожарите през лятото са в резултат на човешка дейност. Това каза пред бТВ главен инспектор Стефан Стефанов, началник сектор "Превантивна дейност" в пожарната.

Само за едно денонощие у нас е имало около 200 пожара, от които 28 - с материални щети.В момента се гасят 150 дка гора край Перник, като на мястото е изпратен един екип огнеборци, които работят заедно със служители на горското стопанство. Пожарът е възникнал снощи и вече е под контрол.

Голям пожар в Стара Загора изпепели 450 декара млади дървета

Голяма част от пожарите са в резултат от палене на открит огън или забраненото обгаряне на стърнища. Стефанов посочи, че в Южна България има няколко пожароопасни района.

В Пловдив, Пазарджик и Стара Загора това се дължи на земеделските дейности, в Хасково и Ямбол - на големите площи със суха растителност, а в района на Благоевград има активна туристическа дейност.

75 от пожарите през лятото са по човешка вина
netinfo

Главният инспектор коментира, че още през зимния сезон се извършват сериозни проверки за пасивната защита в горския фонд – дали има пътища, просеки и водоизточници, които да бъдат използвани от пожарникарите при необходимост.

По думите му с помощта на европроекти огнеборците разполагат с голямо количество модерна техника, а освен това има и два хеликоптера с възможност за гасене от въздуха.