Потоп в Южна България, водната стихия взе и жертви
Потоп в Южна България, водната стихия взе и жертви / снимки: МО, IPG, БГНЕС, Sofia Photo Agency, архив; GoogleEarth
Кметът на Лешниково Милена Павлова
49803
Кметът на Лешниково Милена Павлова
Янчо Вутов – жител на село Бисер, за наводнението
Областният управител на Хасково Ирена Узунова
Кметът на село Бисер Златка Ангелова
Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров
Пламен Тенев – офицер от пожарната за ситуацията в Бисер
Ординаторът от болницата в Харманли д-р Христов
Областният управител на Хасково Ирена Узунова
Иванка Таушанова
Мария Василева за ситуацията в село Бисер
  • Кметът на Лешниково Милена Павлова
  • Янчо Вутов – жител на село Бисер, за наводнението
  • Областният управител на Хасково Ирена Узунова
  • Кметът на село Бисер Златка Ангелова
  • Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров
  • Пламен Тенев – офицер от пожарната за ситуацията в Бисер
  • Ординаторът от болницата в Харманли д-р Христов
  • Областният управител на Хасково Ирена Узунова
  • Иванка Таушанова
  • Мария Василева за ситуацията в село Бисер

Скъсана стена на язовир „Иваново" потопи в понеделник сутринта харманлийското село Бисер, в което живеят над 800 души. Още няколко села в района бяха засегнати от водната стихия. Девет са жертвите на наводненията в Хасковска област. Петима са загиналите в харманлийското село Бисер, две са жертвите от село Иваново и две - в град Маджарово. Бедствено положение е обявено в цялата Хасковска област

Заради изпускане на язовир Тракиец река Олудере преля и заля центъра на Харманли, откъдето преминава международният път за Турция. Придошлите води на реката затвориха изцяло движението от Хасково за ГКПП - Капитан Андреево. Селата Книжовник и Иваново останаха откъснати, след като придошлите води отнесоха мостовете. Десетки пътища в Хасковско са затворени заради наводнение участъци.

СИТУАЦИЯТА В СЕЛО БИСЕР

Село Бисер е разположено между градовете Харманли и Любимец. Край него минава международният път Е-80, свързващ България с Гърция и Турция.

3-метровата приливна вълна е връхлетяла с. Бисер минути след 8 часа сутринта. За да се спасят, десетки хора там прекараха часове по високите етажи на къщите си, тъй като първите бяха под вода.

Янчо Вутов - жител на село Бисер, разказа за наводнението: "Реката беше препълнена от бряг до бряг. Започна да излиза, но това се случва в продължение на цялата вечер. Сутринта около 9 часа дойде изключително бърза приливна вълна заради скъсване на стената на язовир "Иваново", доколкото разбрах. Не успяхме да направим друго, освен да се качим по стълбите на втория етаж на сградата. Дълбочината на водата е над 3 метра. Водата дойде с огромна сила, влачейки дървета, разруши стопански постройки, огради. Дано постройката, където сме ние, да издържи. Оттук, доколкото виждам, цялото село е така. Едната част от селото е в по-високите части и до там едва ли е стигнала чак толкова вода. Голяма част от хората са избягали при площада на селото, където водата не е толкова висока. Къщата, в която аз се намирам, е на 100-тина метра от течението на реката. Виждам, че на двата й бряга къщите са залети. Освен по въздух, до тук няма друг начин да бъде достигнато. Течението на реката е толкова силно, че не е възможно с каквото и да е плавателно средство да бъде прекосена. Под най-сериозна заплаха са участъците от селото, които се намират в близост до реката - на около 200-300 метра от лявата или дясната страна на брега".

В селото е създаден кризисен щаб, който се оглавява от вицепремиера Цветан Цветанов. Много от къщите са разрушени. Хората, които са останали без подслон, са настанени в старческия дом в Харманли или в училището в село Бисер. Допълнително ще бъдат изпратени няколко фургона.  

14 души с измръзвания са приети в болницата в Харманли, съобщи за Дарик главната сестра Кина Цанова. Една възрастна жена е в много тежко състояние, тъй като е диабетичка. Останалите или трябва да останат на болнично лечение, или няма къде да отидат. 28 други пострадали от трагедията в село Бисер са били прегледани и са настанени при техни близки. На един от спасителите също е оказана медицинска помощ. Той е със счупена ръка и е откаран в Стара Загора, където работи.

По-голяма част от хората са останали в селото. Институциите се въздържат да казват дали има хора в неизвестност, защото претърсването на пострадалия район продължава.

Кметицата на Бисер е разбрала, че стената се е скъсала 5 минути, преди вълната да залее селото, което се намира на 12 км от язовира. Тя е била уведомена от пазач на язовира.

Щетите в селото са огромни, каза за Дарик кметът на с. Бисер Златка Ангелова: "Разрушенията са уникални. Когато се скъса стената, бях на моста, опитах се да евакуирам хората тук, но останах на втория етаж на една сграда, защото първият етаж беше залят. Сега вече се оттече водата и успях да изляза. Къщи падат, всичко пада наоколо. 90% от селото е залято".

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

Всички пострадали от наводнението в с. Бисер ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в максималния размер по Закона за социалното подпомагане - 325 лева, отпусната от дирекция "Социално подпомагане" - Харманли. Тя ще бъде част от мерките за преодоляване на щетите от бедствието, сполетяло жителите на селото.

Ситуацията в с. Бисер бавно започва да се овладява, съобщи пред Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова. Двама души, мъж и жена, се издирват, след като млад мъж е подал сигнал, че не може да открие родителите си. В част от селото е пуснато електричеството.

В интервю за Дарик изпълнителният директор на дружеството с държавно участие "Напоителни системи" ЕАД Георги Харизанов съобщи, че водата в землището на селото е намаляла. В момента се извършва контролирано изпускане на намиращия се в близост до бедстващия район яз. Орешец, за да се избегне повторен инцидент. Язовир "Иваново" е собственост на общината, но се намира на територията на военен полигон и в последните 10 години поддръжката му е занемарена. "Отговорността за поддръжката на язовира е изцяло на общината", обясни още Харизанов.

В спасителната операция се включиха два хеликоптера от авиобаза "Крумово". Служители на пловдивската дирекция "Пожарна безопасност и защита на гражданите" също се включиха в акцията, както и водолази, оборудвани с неопренови костюми и спасителни жилетки, и алпинист. В спасителната операция се включи и високопроходима горска техника, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Освен служителите на Изпълнителната агенция по горите и местния клон на "Напоителни системи" ЕАД за участие в операцията бяха мобилизирани и областните и общински земеделски служби, както и ветеринарните власти.

Наводнението спря тока и на половината от домакинствата в град Харманли, съобщиха пред Дарик от електроразпределителното дружество EVN. Центърът на Харманли е наводнен, залети са трафопостове и табла, затова токът е спрян заради опасност от късо съединение. Без ток е и село Брягово, Хасковска област. От EVN съобщиха, че екипите им се готвят за вторник, когато метеорологичната прогноза предвижда дъждът да премине в сняг. Засилено е вниманието към областите Кърджали и Смолян.

БЕДСТВЕНО ПОЛОЖЕНИЕ Е ОБЯВЕНО И В РЕДИЦА ДРУГИ ОБЩИНИ

Бедствено положение е обявено и в община Свиленград със заповед на кмета Георги Манолов. Причината е повишеното ниво на река Марица заради обилните валежи и преливащи язовири по течението й. Положението в града остава критично, съобщи за Дарик областният управител на Хасково Ирена Узунова. Залят е част от свиленградския квартал „Гебран", водата е с дълбочина около 1.5 метра на отделни участъци, в най-ниските места. Около 20 души вече са евакуирани. На този етап градът не е застрашен от наводнение, само кварталът, който се намира от дясната страна на река Марица.

Бедствено положение е обявено и в област Кърджали. Няколко язовира там преливат контролирано. За Дарик областният управител на Кърджали Иванка Таушанова заяви, че обстановката в областта е спокойна, високите води на реките са се отдръпнали и не застрашават околните селища, има 10 откъснати пътища, има селища без вода и ток, има преливащи микроязовири през преливниците, но те не застрашават селищата. Те се намират в землищата на селата Македонци, Бенковски, Домище, Сливарка - 1 и 2, Гулия, Вранско и Груево. Половината от общия обем на язовир Кърджали е празен. Залети са помпените станции по р. Върбица, при с. Припек и с. Мургово. Наводнени са детски градини в кв. "Гледка", кв. "Веселчане", ОДЗ "Вяра, надежда любов", с. Горна крепост и с. Три моголи, ОУ "Васил Левски", ГПЧЕ "Христо Ботев", ПГ по механотехника. Таушанова добави, че най-обилни са били валежите в община Кирково, където падналото количество е 179 л/кв.м. Областният управител допълни, че няма информация за бедстващи хора и че кметовете наблюдават нивото на реките и язовирите. От опасните язовири, няма преливащи в момента, подчерта Иванка Таушанова. 

Отменено е бедственото положение в община Неделино. Въпреки това седем села в общината остават откъснати от света. В по-голямата част от населените места в региона няма ток и вода. Дъждовете в Неделино продължават, образуват се и нови свлачища, които са затворили пътищата до някои населени места от общината. Река Неделинска прелива. Село Кочине е най-сериозно бедстващото населено място в общината. В населеното място, което се намира на 17 км от общинския център, живеят 75 души, предимно възрастни и болни хора.

Кризисна е ситуацията и в село Лешниково край Харманли, съобщи за Дарик кметът Милена Павлова. Тя обясни, че положението е бедствено, но хората са евакуирани, а нивото на реката спада. "Нивото на водата спада. Има наводнени къщи. Евакуирала съм хората. Извадили сме ги от къщите, на топло са. На който сме могли, сме дали дрехи да се преоблече. Сега се опитвам да стигна до една жена, която живее от другата страна на реката", разказа Павлова. Лешниково се намира на 16 км южно от Харманли, област Хасково. Селото е разположено в крайните поли на Източните Родопи, по поречието на река Марица.

40 души в Любимец, чиито домове са пострадали от пороите, са евакуирани, съобщи областният управител на Хасково Ирена Узунова. 18 от тях са настанени при роднини, останалите 22 - в местната болница, където им е доставена храна и топли напитки. Водата в града постепенно се оттича, каза още Ирена Узунова. До 3 от селата в Симеоновградско няма достъп заради прелялата река Сазлийка. Ако до вторник ситуацията не се подобри, военна техника ще достави на жителите им хляб.

Ветеринарните власти са евакуирали около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са около 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево.

По думите на областния управител на Хасково щетите от бедствието тепърва ще се изчисляват, но уточни, че има десетки загинали животни, много съборени кирпичени къщи, огради. Ирена Узунова призова хората, които живеят около реките, да бъдат бдителни, ако се наложи, да не се противопоставят на евентуална евакуация, но да не се поддават на паника.

Кметът на община Харманли Михаил Лисков съобщи, че хората, които останаха без жилище, ще бъдат настанени при близки в училището в селото или в Харманли.

Бедственото положение в Златоград беше отменено, съобщиха от Общинската администрация. Нивото на придошлата река Върбица намаля до нормални стойности и отпадна рискът от наводняване. В града беше въведен режим на водата до отстраняване на авариите, причинени от пороите. Свлачище прекъсна два водопровода, захранващи Златоград. Нивото на яз. "Златоград" е над преливната кота, но е в рамките на безопасните граници, обясниха общинари. Падналите през последното денонощие валежи в Златоград са 113 л/кв. м, съобщиха от Метеорологичната станция на Рожен. С това общата сума на валежите в южния град за последните две денонощия надхвърля 200 л/кв. м.

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

Министър-председателят Бойко Борисов посети бедстващото село Бисер.

Министерски съвет ще вземе решение да помогне на пострадалите при наводненията в Хасковска област. Това каза премиерът. Той бе придружаван от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. Кризисен щаб, ръководен от вицепремиерът Цветан Цветанов остава в района, за да се осигури необходимия ред и да се запази имуществото на хората, добави Борисов. Той отбеляза, че за него най-важното в момента е да бъдат осигурени подслон и храна за пострадалите, да им бъдат възстановени щетите и инфраструктурата, която е разрушена. По думите му в момента, в който условията позволят, ще бъде възстановено и електрозахранването в селото. За всички пострадали са осигурени храна, вода, топли напитки. Ще бъдат доставени фургони за хората, чиито жилища са разрушени. Премиерът изказа благодарност към пожарникарите, към водолазите и към всички граждани, които са участвали в спасителните операции. Засега не се знае чия собственост е язовирът, водата от който причини бедствието в Бисер. Според министър-председателя най-добре е всички язовири да бъдат към "Напоителни системи", за да има отговорност и контрол върху тях.

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

СПОР ЗА СОБСТВЕНОСТТА НА ЯЗОВИРА

Случилото се в село Бисер и скъсаната стена на язовир „Иваново" стана повод за прехвърляне на вина между институциите по въпроса чий е язовирът и кой го стопанисва.  

Първоначално пред Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов съобщи, че фаталният язовир „Иваново" се стопанисва от военното министерство и община Харманли. Найденов обясни, че дори е имало преписка в общината по подаден сигнал за пропукана язовирна стена, но от местната администрация не са направили нищо по проблема.

По-късно военният министър Аню Ангелов опроверга тези твърдения и уточни, че язовирът се намира на границата на военен полигон и се стопанисва единствено от община Харманли.

Кметът на община Харманли Михаил Лисков отказа да коментира кой е отговорен за занемарения контрол и поддръжка на язовир "Иваново". Лисков не обясни защо не са взети мерки по подаден сигнал в местната администрация за пропукване на стената на язовира, както обяви по-рано в ефира на Дарик министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По отношение на сигнала Лисков, който е кмет на Харманли трети мандат, обясни, че това в момента не е най-важното. "Най-важното е да проверяваме всяка рухнала къща и да вадим хората", каза той. По думите му, след това ще има предостатъчно време да се изясни чий е язовирът и кой не го стопанисва.

Областният управител на Хасково Ирена Узунова също не пожела да се ангажира с отговор на въпроса чия е собствеността на язовира - дали е към общината, или към военното министерство. Тя подчерта, че след като се анализира ситуацията, ако се окаже, че област Хасково има вина за инцидента, то ще я поеме.

Временно изпълняващият длъжността окръжен прокурор в Хасково Розалин Трендафилов също бе в село Бисер. Според премиера прокуратурата трябва да извърши проверка за причините, предизвикали бедствието в Бисер.

Междувременно стана ясно, че Районната прокуратура в Хасково е образувала досъдебно производство във връзка със скъсаната язовирна стена, съобщиха от прокуратурата. Производството е по чл. 335 алинея 2 и алинея 1 от Наказателния кодекс - "който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години. Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години". С оглед обществената значимост на досъдебното производство, то е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура Хасково. Фактическата и правна сложност на случая, са повод разследването да бъде възложено на екип от следователи. При разследването, което продължава и в момента, ще се установяват причините за наводнението, както и евентуалната отговорност на лица, които по закон следва да упражняват контрол и надзор над безопасното ползване на язовира.

 

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

Екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура" работят в три участъка от жп инфраструктурата за възстановяване на движението към Гърция и Турция, съобщиха от държавната компания. Това са меджугарията Нова Надежда - Симеоновград, Харманли - Любимец и Любеново - Раднево.

В участък от стотина метра между Нова Надежда и Симеоновград се е свлякла земна маса - кал, силно разредена от водата и се е струпала върху железния път с височина около 1,2 метра. Специализиран багер продължава да изгребва калната маса, паднала върху жп линията. След приключване работата на багера ще бъде възстановено движението по линията Симеоновград - Димитровград - Пловдив.

Участъкът Харманли - Любимец е в по-тежко състояние. Пътят от Любимец към Свиленград е под вода и е недостъпен. До него минава и жп линията към турската и гръцката граници. По първоначална информация, на места е отнесен баласта на железния път, което е причинило около 400 метра разрушения по него.

Третият участък е по линията от Симеоновград за Нова Загора, където от наводненията е отнесен насипът. Мястото е преди гара Любеново-предавателна от страната на Нова Загора. Причинените щети са върху около 20 метра насип, с височина три метра.

Възстановено е движението по Път т-8 в участъка Хасково-Харманли-Любимец и в гр. Харманли, съобщи пресцентърът на агенция "Пътна инфраструктура".

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo

Във връзка с усложнената зимна обстановка и обявения код "червено" в няколко области, премиерът Бойко Борисов разпореди на министрите Цветан Цветанов, Лиляна Павлова, Мирослав Найденов и Нона Караджова да му докладват на всеки 30 минути за моментната обстановка в страната, хода на спасителната операция и дейностите по почистване и отводняване.

Потоп в Южна България водната стихия взе и жертви
netinfo