Потенциалът на следствието трябва да се използва
Потенциалът на следствието трябва да се използва / netinfo
Най-мрачните прогнози, че дознанието ще се взриви след влизането в сила на новия НПК, не се сбъднаха, което е радостно, заяви в предаването „Денят” на Дарик радио заместник-министърът на вътрешните работи Румен Андреев. Според него обаче за съжаление прогнозите, че дознателите ще бъдат прекомерно натоварени, се сбъдват, защото средната натовареност на един дознател е около 100 дела.

Резултатите от почти едногодишното прилагане на новия НПК не са лоши, коментира заместник-министър Андреев. Процентът на върнатите дела на дознателите е драстично намален и се усеща ускоряване на наказателния процес.

Румен Андреев обаче заяви, че ако в обозримо бъдеще парламентът не приеме решение за удължаване на едногодишния срок, в който и хора извън щатните бройки извършваха разследване, над 300 дознатели, които не отговарят на новите условия в НПК, ще бъдат освободени. Това ще доведе до много сериозни затруднения в дознателския апарат, прогнозира заместник-министърът на вътрешните работи.

Според него е време държавата да започне анализ и дебат за това какъв модел разследване и какъв модел борба с престъпността искаме да работи в българските условия. Дали това е моделът на „разследващата полиция”, както е в много европейски страни, или модел по-близък до стария, обясни Румен Андреев. Нашият законодател тръгна в посоката на модела на разследващата полиция и спря точно по средата – в момента дознателите по правомощия, статут и задачи са, най-общо казано същото, което бяха следователите, добави той. И попита защо е било нужно да се разрушава механизъм, който в нашите условия е работил добре – следствието, за да се гради нещо подобно – с нови хора.

Румен Андреев приветства идеята на следствието да бъдат върнати за разследване престъпления като прането на пари, престъпленията срещу непълнолетни. Държавата не може да си позволи да не използва потенциала, който има в следствието, а това би облекчило и натоварването на дознателите, коментира Андреев.