/ БГНЕС

Психолозите на Българския червен кръст (БЧК) в цялата страна са оказали психосоциална подкрепа на повече от 50 000 души, пострадали при наводнения и кризи, съобщиха от пресцентъра на организацията. 

В община Карлово, където в началото на септември пороен дъжд предизвика наводнение в няколко карловски села, 234 души са получили психосоциална подкрепа от психолозите на БЧК. Преживяното в подобни ситуации често води до т.нар. травматичен стрес, отбелязват от организацията. Екипите на БЧК продължават да работят на място с посещения по домовете най-вече на възрастни, самотни и трудно подвижни хора.

В края на август обилни валежи причиниха наводнения в няколко села в Карловско. За справяне с щетите от наводненията на терен се включиха стотици служители на държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци. 

Освен бедствията, извънредните ситуации и кризите също оказват огромно влияние върху психическото здраве на хората. Именно в тази посока е насочена и работата на психолозите на БЧК, посочват от организацията по повод 10 октомври- Световен ден на психичното здраве.

Психолозите на БЧК са оказали психосоциална подкрепа и на хиляди украински граждани, потърсили закрила у нас от началото на конфликта в Украйна до момента. От тях 8334 са деца до 16 г., някои от които с аутизъм и специални потребности.

Всички нуждаещи се от психологическа подкрепа могат да се обърнат към безплатния телефон на Контактния център на БЧК 080011466. От началото на годината обажданията, получени на телефонната линия са 2367.

БТА