/ Пресцентър МВР - Търговище
Междувременно бе уволнен служителят на „Съдебна охрана”, предизвикал катастрофата
Окръжният прокурор за катастрофата в Търговище: Няма основание да се говори за чадър
99556
Окръжният прокурор за катастрофата в Търговище: Няма основание да се говори за чадър
  • Окръжният прокурор за катастрофата в Търговище: Няма основание да се говори за чадър
Постоянна мярка за задържане ще бъде поискана от Районната прокуратура в Търговище спрямо пияния водач, който помете с автомобила си мотор, а при инцидента пострадаха момче на 16 г. и момиче на 18 г. Това заяви пред Дарик окръжният прокурор в града Драгомир Сяров. Междувременно той бе отстранен от длъжност със заповед на главния директор на Главна дирекция "Охрана".
 
В петък следобед при неправилна маневра 49-годишният Валентин Парашкевов засякъл мотора, а след това напуснал местопроизшествието. При задържането му няколко часа по-късно дрегерът показал 0,71 промила алкохол в кръвта. Сутринта в събота той бил освободен.

Уволниха служителя на „Съдебна охрана”, предизвикал пиян катастрофа

Валентин е брат на бившия началник на Областната дирекция на МВР в Търговище и е служител на „Съдебна охрана”. Родителите на пострадалите сметнаха, че случаят може да бъде потулен и рано тази сутрин организираха протест пред Съдебната палата в Търговище, на който се отзоваха десетки граждани, както и членове на местния мото клуб.
 
Майката на пострадалото при инцидента момче заяви пред журналисти, че повторното задържане на провинилия се водач е станало едва след като тя алармирала медиите и в социалните мрежи.

Пиян шофьор предизвика катастрофа с мотор и избяга
 
След направените разследвания Районната прокуратура ще поиска постоянна мярка задържане под стража, тъй като провинилият се водач има опасност да се укрие, каза пред Дарик прокурор Драгомир Сяров: "Считам, че наблюдаващата Районна прокуратура в Търговище е предприела всички действия. Два дни са извършвани допълнителни огледи на местопроизшествието, на мотоциклета и участвалия в произшествието автомобил. След събиране на доказателства и най-вече след разпита на пострадалия непълнолетен, който е управлявал мотоциклета, е повдигнато обвинение за извършено престъпление спрямо служителя на Съдебна охрана, който е предизвикал ПТП-то с неправилна маневра, забранена в този участък от улицата".
 
Според прокурор Сяров няма основание да се говори за чадър: "Действията са извършени своевременно след събиране на необходимите доказателства, които по преценка на наблюдаващия прокурор са достатъчни за повдигане на обвинения и е повдигнато такова. Взета е и мярка 72-часово задържане, което ще гарантира явяването на обвиняемия пред съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която считаме, че е адекватната в случая. Към момента нямаме данни да е осъждан. Санкциониран е по Закона за движение по пътищата, като последното нарушение е от 2010 г. за движение с превишена скорост".

Водачът, блъснал пиян двама младежи, е задържан за 72 часа
 
Междувременно от Министерство на правосъдието обявиха, че ведомството "винаги е било безкомпромисно към подобен род инциденти" и служителят е отстранен от длъжност със заповед на главния директор на Главна дирекция "Охрана". Срещу него е образувано дисциплинарно производство. От правосъдното министерство посочиха още, че по време на инцидента служителят е бил в почивен ден след дежурство и е управлявал личния си автомобил.