Посолството на САЩ у нас се извини за инцидента отпреди повече от две седмици, при който американски войници нахлуха въоръжени в производствен цех близо до летище Чешнегирово. В съобщение до медиите от американското дипломатическо представителство заявяват, че са получили информация за инцидента едва вчера, съобщи NOVA.

Уточнява се, че на 11 май американски военни от 173-та въздушно-десантна бригада са провеждали учебна симулация, в рамките на която е трябвало да бъдат овладени и обезопасени сгради на летище Чешнегирово. По време на учението, американските войници са влезли и в сграда до летището, която според тях е била част от зоната за обучение, но в която е имало български цивилни лица, наети от частен бизнес. 

Румен Петков поиска началникът на отбраната незабавно да бъде отстранен от длъжност

"Поднасяме нашите искрени извинения на частното предприятие и служителите в сградата", пишат от американското посолство и добавят, че в момента се провежда задълбочено разследване на причината за тази грешка.

От българското министерство на отбраната също дадоха брифинг по темата. 

Американски войници нахлуха в цех в Чешнегирово (ВИДЕО)

"Случаят в Чешнегирово е недоразумение. Инцидентът въпреки това е повече от неприятен, защото показва някакви пропуски", заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той обясни, че не е използвано никакво насилие и груби методи. Той обеща, че ако има нанесени щети, собственикът на цеха ще бъде обезщетен.

"Няма прикриване на никаква информация, просто не е имало докладване на такава", добави Панайотов.