Лидерът на ПП АБВ Румен Петков, на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив, поиска незабавното отстраняване на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов от длъжност.

Американски войници нахлуха в цех в Чешнегирово (ВИДЕО)

Поводът за това е инцидентът на 11 май с нахлуването на американски войници по време на учение в сградата на частна фирма край бившата авиобаза Чешнегирово. Според него учението е планирано и има специална заповед на бившия министър на отбраната Красимир Каракачанов, която разпорежда отговорности, права и задължения. Петков призова сегашния министър на отбраната незабавно да извади тази заповед и да я покаже на обществото.

Тези, които са планирали учението трябва да бъдат отстранени незабавно от длъжности и да им бъдат повдигнати обвинения, защото в случая става дума за некадърност и нехайство, за престъпление към човешки права и свободи и към националната сигурност на България, подчерта Петков.

Проверяват нахлуването на американски войници в наш цех в Чешнегирово (ВИДЕО)

 Той добави, че от събота "американски военни би трябвало да имат достъп у нас само до две места - до Сопот и паметника на ген. Вазов и в София до паметника на ген. Владимир Стойчев".

Румен Петков подчерта, че Специални части на България нямат отношение по случая, но настоя да се потърси най-строга отговорност и от тези, които криха инцидента повече от 15 дни. Той предложи на потърпевшия собственик на фирмата Марин Димитров правна помощ.
БТА