/ БГНЕС
Посолството на Руската федерация у нас с остра реакция по повод решението на България да затвори въздушното си пространство за руски самолети.

България затваря небето си за руски самолети

От дипломатическата мисия обвързаха тази стъпка с бъдещото посещение на руски туристи у нас."Такива политически маньоври едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите", се казва в позицията. Към поста в социалната мрежа има и още един намек - прикрепена е снимка на летището в Анталия.




Ето и целия текст:

Във връзка със затварянето на въздушното пространство на България за руските авиационни компании си припомняме за неотдавнашните разговори с българските партньори, оплаквали се от намаляването на броя на руски туристи на местните курорти. Такива политически маньоври едва ли ще укрепят представата на нашите сънародници за гостоприемността на българите. Идва ни наум само старата поговорка: "за да вбеся тъщата ще си измръзна ушите"...


В събота следобед като ответна мярка,
Русия въведе забрана самолети на авиокомпании от България да прелитат над територията ѝ. Ограничението важи и за Полша и Чехия, собщи руската служба за гражданско въздухоплаване, цитирана от Ройтерс.

Русия забрани прелитането на български самолети над нейна територия

Агенцията отбелязва, че това решение е отговор на подобни ходове, които по-рано бяха предприети от тези три държави.