/ БГНЕС
Посолството на Русия у нас смята за неприемливи критиките на българските власти към посланика на страната Елеонора Митрофанова. Това се казва в позиция на дипломатическата мисия.

Петков: Ще има дипломатически отговор на руския посланик

По-рано в сряда Кирил Петков заяви: „Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство." Ден по-рано в публичното пространство бе разпространена информация, че руският посланик в София Елеонора Митрофанова е заявила в ефира на телевизионния канал "Россия 24", че "б​ългарският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството, насочени срещу Русия." 




Ето и позицията на посолството:

Във връзка с изявлението на Министър-председателя на Република България за това, че „не е приемливо по никакъв начин чужд Посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, бихме искали да изясним следното. В интервюто пред руската телевизия „Россия 24“ от 21 март т.г. Посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания „от името на българския народ“ срещу правителството.

Генчовска: Изявленията на Митрофанова са вмешателство във вътрешната ни политика

Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година, посочват още от посолството на Русия.