Кирил Петков
Кирил Петков / БГНЕС
Ще има дипломатически отговор под една или друга форма за изявленията на руския посланик. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на кабинета. По думите му темата е била дискутирана на оперативно заседание. „Не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. Ще ви информираме когато мерките бъдат изпълнени, увери Петков. 

Ден по-рано руският посланик в София Елеонора Митрофанова заяви в ефира на телевизионния канал "Россия 24", че б​ългарският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството, насочени срещу Русия

Митрофанова: Народът на България не подкрепя реториката и действията на кабинета срещу Русия

Посланикът спомена, че по време на посещението на ръководителя на Пентагона Лойд Остин в България, е имало антинатовски митинги в подкрепа на Русия.

"Получаваме и писма за подкрепа, а в интернет много хора сами превеждат нашите уебсайтове от руски на български", подчерта Митрофанова.

Тя уточни, че това не е позицията на всички хора, а на мнозинството

В понеделник  говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи изгонването на 10 руски дипломати от България като "неприятелска стъпка", която "ще получи адекватен отговор".

"Разглеждаме това като поредната провокация, опит за отличаване в западната надпревара по бързо разрушаване на отношенията с Русия, без изобщо да се мисли за последиците, за националните интереси и стремежите на собствения народ", отбеляза Захарова.