Заседанието на парламента беше прекратено заради липса на кворум.

нс
БТА

След свикания председателски съвет Росица Кирова, председателстваща заседанието, направи проверка на кворума. При нея се регистрираха деветима народни представители, след което Кирова обяви, че закрива заседанието и удари парламентарния звънец. През цялото време микрофонът на трибуната не работеше. 

Краят на заседанието беше посрещнат с аплодисменти от народните представители, които все още бяха блокирали парламентарната трибуна, и от миньорите, които следяха пленарното заседание.  

След края на заседанието осветлението в пленарната зала беше изгасено. Вътре останаха депутати, които светят с фенерчета от телефоните си и пеят националния химн на Република България. 

По-рано депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) и „Възраждане“ застанаха пред трибуната на Народното събрание и препречиха пътя до нея.

НС
БТА

н
БТА

Преди това Павела Митова (ИТН) взе думата за процедура по начина на водене и посочи, че председателят на Народното събрание Рая Назарян е нарушила чл. 46 от парламентарния правилник във връзка с проверката на кворума. След това микрофонът ѝ беше изключен и Рая Назарян коментира, че няма ред в залата.

В 21:00 часа парламентът продължи заседанието след като поредна проверка показа наличие на кворум.

Заради блокираната трибуна Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) започна да чете от мястото си доклада на ресорната комисия във връзка с актуализираната пътна карта за климатична неутралност, докато депутати се опитаха да изтръгнат кабелите на озвучителната система. Народни представители обясниха, че не искат повече да се провежда това пленарно заседание. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Теодора Цанева/БТА